Stora delar av driftkostnader för byggnader utgörs av kostnader för energi. Kommersiella fastighetsägare och BRF:er står ofta inför höga räkningar för kostnader för el, värme och bränsle och särskilt under vintermånaderna kan utgifter för energi och bränsle vara en stor ekonomisk belastning.

För att minska byggnadens energianvändning, vilket är den energin som går till byggnadens system så som uppvärmning, ventilation, pumpar och fastighetsbelysning, finns det ofta enkla åtgärd som kan implementeras i samband med underhåll och renovering. Även enkla åtgärd kan ge en betydande minskning av fastighetsenergin och detta med en kort ekonomisk återbetalningstid.

Vi har fått förtroendet från flera BRF:er och kommersiella fastighetsägare med både flerbostadshus och lokaler i sina bestånd att utföra energianalyser med beräkning av energibesparingsåtgärd. Analysen inleds i vanliga fall med ett platsbesök där fastigheten undersöks utifrån sina tekniska system och byggtekniska förutsättningar. Kontaktpersonen på platsbesöket tillhandahåller alltid värdefull information om återkommande problem som brukare i byggnaden rapporterar samt om det finns tilltänkta åtgärd som planeras att implementeras inom de nästkommande åren. Övriga förutsättningar och rapporter så som OVK-protokoll, Energideklarationer, besiktningsprotokoll samt siffror för fastighetens energianvändning samlas in och utvärderas av våra experter. I nästa steg upprättas en beräkningsmodell utifrån de förutsättningarna som påträffades i byggnaden och en energiberäkning med normalårs-klimatfil utförs. Beräkningen valideras med hjälp av den uppmätta energianvändningen och skillnader mellan beräkning och energianvändning analyseras.

Baserad på beräkningsmodellen och den uppmätta energianvändningen kartläggs därefter eventuella åtgärd för att minska byggnadens energianvändning. En fokus i detta arbete är alltid att förbättra byggnadens energiklass och sänka den till en så låg nivå som möjligt. Kommersiella fastighetsägare, BRF:er och lägenhetsinnehavare kan minska sina lånekostnader genom att en låg energiklass uppnås. Beroende på bank, typ av fastighet, tidigare energiklass och energiklass efter åtgärd kan lånekostnaderna minskas signifikant, i de flesta fall vill bankarna dock minst se en minskning av energiklassen till Energiklass C som motsvarar nybyggnadskravet eller ens Energiklass B som innebär att byggnadens energianvändning är lägre än 75 % av nybyggnadskravet enligt gällande version av BBR. För energibesparande investeringar kan det dessutom ofta sökas statliga bidrag för privatpersoner och kommersiella fastighetsägare kan erhålla gröna lån för sina hållbara investeringar.

Åtgärderna som vi har kartlagt i tidigare energianalyser är mångfaldiga och sträcker sig från byte av styrsystem, över tilläggsisolering till komplettrenovering som kombinerar tilläggsisolering, fönsterbyte, förbättrade lufttäthet, installation av mekanisk ventilation med frånluftsvärmepump och installation av solceller. Det visar sig dock att det inte finns något standardrecept som lämpar sig för alla fastigheter och utfallet av energibesparing för samma åtgärd kan vara väldigt olika för olika byggnader.

Generellt följer vi energitrappan i våra analyser vilket innebär att fokuset ligger i första hand på att minska energibehovet med hjälp av passiva åtgärd och i andra hand att implementera smarta aktiva system samt välja rätt uppvärmningskälla. Analysens komplexitet beror på vad fastighetsägaren är intresserade att analysera, känslighetsanalyser, enkla beräkningar av återbetalningstid fram till komplexa LCC-analyser, analys av den ekologiska återbetalningstiden utifrån klimatpåverkan för enomförd åtgärd jämfört med besparing av klimatutsläpp är enbart några möjligheter som kan implementeras i en energianalys.